Zasiahol nás meteoroid

Včerajší (28. 2. 2010) nočný záblesk na oblohe spravádzaný mohutným treskom údajne zapríčinil meteoroid. Spozorovali ho najmä obyvatelia Revúcej, Rožňavy a Rimavskej Soboty.

Astronóm Drahomír Chochol – Slovenská akadémia vied:
“S najväčšou pravdepodobnosťou ide o zrážku Zeme s kusom medziplanetárnej hmoty, takzvaným meteoroidom a toto teleso potom čo vletelo do atmosféry, tak sa začalo rozpaľovať, začalo zvyšovať svoje teplotu, až zhruba 30 km nad Zemou vybuchlo. Tento výbuch bol zaznamenaný tými pozorovateľmi ako záblesk. Takýto jav potom sprevádzajú aj zvukové efekty. Z výpočtu sa dá zistiť: k zvukovému javu došlo zhruba 90 sekúnd od pozorovania svetelného javu, takže sa dá vypočítať, že teleso vybuchlo zhruba vo výške 30 km nad Zemou.”

zdroj: TA3

Meteoroid je relatívne malý (od veľkosti zrnka piesku po balvan) fragment úlomkov v slnečnej sústave. Po vstupe meteoroidu do Zemskej atmosféry dochádza k svetelnému úkazu vytvorenému vďaka tlakom na vzduch (napriek všeobecnému názoru s tým trenie nemá nič spoločné) a následnej ionizácii čiastočiek vzduchu. Tento jav sa volá meteor alebo padajúca hviezda. Ak nejaká časť meteoru vydrží celú cestu dole na zemský povrch, nazýva sa meteorit.

zdroj: Wikipedia

zdroj: Astronomické fórum

Update z Maďarska:

zdroj: Időkép

Zábery z bezpečnostnej kamery, ďalšie z mesta Ózd

Örkény:

Sledovať reakcie pomocou RSS.

Musíš byť prihlásený, ak chceš pridať reakciu.